Chin up bar

Chin ups, pull ups og lignende øvelser er rigtige gode til at give god styrke i både ryg og arme. Det er heldigvis meget let at træne disse øvelser hjemme hos dig selv med en chin up bar. En pull up eller chin up bar kan fås i flere forskellige varianter og mange af dem kan monteres i døråbninger, hvilket er nemt og praktisk. Vi har fundet nogle gode bud på billige chin up bars til din træning her. Længere nede på siden finder du også en masse god information til hvordan du kan bruge din nye chin up bar og meget mere.

Montering af chin up bar

Hvis du nu allerede har været ude og købt dig en lækker chin up bar eller måske har bestilt en af dem vi anbefaler hjem, får du lige nogle gode råd med på vejen som måske kan være nyttige når du skal i gang med at træne med din chin up bar.

Noget af det smarte ved en chin up bar som udstyr til hjemmetræning er at de fleste modeller super nemt og uden problemer kan monteres i dørkarme og åbninger. På den måde fylder den heller ikke særlig meget og du kan tage den ned igen efter brug, hvis nu kæresten f.eks. ikke lige synes den er så køn at have hængende fremme. Skub den ind under sengen og hiv den så frem når det er tid til dagens træning, så kan det vist ikke være nemmere.

chin up bar montering

Når du skal i gang med selve opsætningen, så start altid med at læse brugsanvisningen ordentligt igennem. Der følger ALTID en eller anden form for manual med, hvor du får lidt at vide om det produkt du har købt og måske endda også et par gode forslag til hvordan du kan bruge det. Start med at se om der ikke står hvad din nye chin up bar kan holde til. Det er sjældent et problem, da de fleste chin up bars kan klare en hel del kilo og hvis du i øvrigt vejer mere end det den anbefales max at blive brugt til, tror jeg ikke at chin ups og pull ups er øvelserne du lige skal starte med – no offense! Følg vejledningen punkt for punkt, hvor du med de fleste modeller skal sætte baren i spænd i dørkarmen og “skrue” den fast i den rigtige position. Følger du anvisningerne og i øvrigt bruger din sunde fornuft (også når du træner) sker det sjældent at du ødelægger hverken dørkarm eller chin up bar. Husk at efterspændende og kontrollere opsætningen en gang imellem så du altid er sikker på at du ikke lige pludselig ligger på gulvet med et stort brag – det gør både rigtig ondt lige til at starte med på din krop og endnu mere på pengepungen hvis du har smadret halvdelen af døren i din lejlighed!

Sådan træner du med din chin up bar!

Nu har du så formået at få både bestilt og monteret din chin  up bar på en forhåbentlig passende og sikker måde og så er der vel kun tilbage at komme i gang med at få trænet en hel masse, men hvordan gør man så lige det på den bedst mulige måde?

Hvad kan jeg bruge min chin up bar til?

Vi kan vist ikke komme uden om at en chin up bar eller pull up bar ikke er den mest avancerede form for træningsudstyr du kan finde. Derfor er det selvfølgelig også begrænset hvad du kan bruge den til og helt ærligt, så er kan du bruge den til at lave …chin ups og pull ups! Hvis du er rigtig dygtig kan du måske bevæge dig ud i at eksperimentere med en front eller back lever, men det fungerer nu noget bedre i ringe eller barer med god plads rundt omkring og rum til loftet. Jeg har i hvert fald aldrig haft den aller største succes med det i en lille lejlighed, men det kan være du er dygtigere end mig ?! Til gengæld kan du lige netop lave en masse kropshævninger på din chin up bar og det er jo egentlig også det den er købt til, så det kunne jo ikke være bedre. Så er vi vist ved at være i gang så smart!

Chin ups og pull ups – hvad er forskellen?

Lige meget om du i forvejen træner styrketræning, crossfit eller hvad der nu ellers findes af træningsformer, håber jeg at pull-ups eller chin-ups indgår i dit træningsprogram. Hvis ikke de allerede gør, så se at få dem med! Universelt set er det nemlig nogle af de aller bedste øvelser du overhovedet kan lave for at opbygge styrke i især din ryg og dine arme. MEN, selv om grundprincippet med at du tager fat i en stang over hiver kroppen op og sænker den igen ved hjælp af dine arme, er pull ups og chin ups ikke helt det samme.

Pull ups laves med overhåndsgreb, altså hvor dine håndflader vender væk fra dig, mens chin ups laves med underhåndsgreb og med håndfladerne ind i mod dig selv.

Begge øvelser laves typisk med cirka skulderbreddes mellemrum mellem hænderne, men der findes fantastisk mange forskellige variationer, hvor du træner med f.eks. meget smalt eller bredt greb og isolerer bestemte muskler mere. Se bare denne side, hvor der er nogle forskellige varianter du kan prøve.

En pull up rammer generelt dine rygmuskler rigtig godt og især dine “vinger” får virkelig gavn af øvelsen. Chin ups er også super gode for ryggen, men her bruger du dine biceps-muskler meget mere. Du tænker måske at: “hey, det er da fedt – så kan jeg få mig et par ordentlige arme”, men jeg vil alligevel sige at de fleste af de gutter der rent faktisk har store arme og er i god form, laver pull ups fordi det er en fantastisk øvelse! Bare rolig, du skal nok se fremgang på dine biceps alligevel…

Gode træningsøvelser med en chin up bar

Alt efter om du i forvejen kan tage 5 eller 30 pull ups, er der selvfølgelig kæmpe forskel på hvordan du kan strukture din træning med din nye chin up bar. Typisk kan de fleste af os lave en del flere gentagelser af chin ups end pull ups og for nybegyndere er pull ups modbydeligt hårde at komme i gang med. Så hvis du ikke er så trænet eller lige startet, så begynd med chin ups i et stille og roligt tempo og du skal nok hurtigt komme efter det. Når du så begynder at kunne tage en del gentagelser, så forsøg dig med pull ups og tag flere repititioner efterhånden som du bliver bedre og bedre til det. Det er ikke noget der bare lige kommer over natten og i starten går det måske lidt langsomt, men hæng i og så skal det nok give pote!

Ligegyldigt om du er nybegynder eller “hardcore pull ups champ” er der én ting der gør sig gældende og det er at du bør sørge for at udføre dine øvelser på den rigtige måde.

  • Sørg for at strække armene når du er i nede-position, så du får hele bevægelsen med.
  • Det hedder en chin-up, så få nu hele hagen over baren og ikke bare næsetippen.
  • Lad være med at “kippe” og svinge helt vildt ved brug af hofterne. Lav øvelsen ordentligt og tag i stedet for færre GODE gentagelser, hvis det er for hårdt.

Se i øvrigt denne artikel hvor der er nogle rigtig gode råd til hvordan du laver nogle virkelig gode chin ups og pull ups på din chin up bar.

Generelt er det sådan med alle former for træning, at du får meget større udbytte hvis du gør det ordentligt. Vær tålmodig og du skal nok blive belønnet i sidste ende. Nedenfor er også en god lille video med nogle gode tips til at lave dine chin og pull ups. Det er i øvrigt en pige der laver dem, så det er vist et meget godt billede på at det bestemt ikke længere kun er træning for mænd! Men der er vel stort set heller ikke noget vi mænd kan have i fred for os selv længere 🙂

Var det alt?

Selv om en chin up bar er et fantastisk redskab som træningsudstyr til hjemmet, må du selvfølgelig ikke tro at du kan “nøjes” med det. Måske er dit mål ikke at blive helt vildt pumpet og i overdreven form, men derfor gør det alligevel ikke noget at man lige sætter sig ned et øjeblik for at tænke over både ens forventede udbytte af træningen og hvordan man når de resultater der ønskes. Din chin up bar bør derfor bruges i kombination med en række andre gode træningsøvelser. Går du efter udelukkende at træne derhjemme er der masser af kropsvægtsøvelser du kan lave uden at skulle ud og købe det helt store arsenal af udstyr. Søg lidt rundt på nettet og på youtube, hvor der er helt vildt mange gode artikler og videoer med alle mulige slags øvelser du kan lave. Det sværeste er nok egentlig ikke at finde gode måder at træne på, men at holde motivationen til at gøre det. I starten er der rigtig mange der klør på med stor gejst og entusiasme, men efter at stykke tid begynder det at gå stille og roligt ned ad bakke. Jeg håber at hvis du har fået købt dig en lækker chin up bar sørger for at den ikke bare kommer til at ligge i skabet eller under sengen i hele dens levetid. Få brugt den og hold så øje med din fremgang, som nok skal komme før eller siden, det skal nok give mere blod på tanden.

Skriv endelig en lille kommentar om dine egne oplevelser med at bruge en chin up bar. Der er trods alt mange forskellige meninger og vi har godt af at høre dem alle sammen. God træning!

Comments are closed.

powered by Typeform